Види продукції
Наші бренди
Новинки
Немає часу читати?

Торт тірамісу

Тірамісу — це легкий десерт з італійським походженням, який заслужив титул найпопулярнішого у світі. Дослівно назва в перекладі означає «піднеси мене вгору». І дійсно, текстура торту настільки ніжна і повітряна, що просто тане в роті.  

Класичний рецепт тірамісу існує більше ніж 500 років.

В нього входить сир сорту Маскарпоне, яйця, тонке бісквітне печиво (savoiardi або «дамські пальчики»), підсолоджувач (цукор, цукрова пудра) і еспресо. Готується торт без випічки — потрібно просто перемастити просочене печиво кремом і залишити в холодильнику на ніч. Весь процес приготування займає близько години.

У деяких рецептах тірамісу пропонується використовувати бісквітні коржі замість Savoiardi, замінити Маскарпоне на густі вершки або сир Філадельфію. Є рецепти, які готуються без яєць. Ми ж розповімо, як в домашніх умовах зробити тірамісу,  максимально схожий на той, що подається в кав'ярнях Італії.

Тірамісу: покроковий рецепт італійського десерту

Порцій: 10

Калорійність: 295 кКал/100 г

Час приготування: 1 година

Вага страви: ≈ 1,5 кг

Інгредієнти:

  • великі курячі яйця — 6 шт.;
  • сир Маскарпоне — 500 г;
  • цукор — 150 г;
  • печиво Savoiardi — 300 г;
  • еспресо свіжозварений — 300 мл (10 порцій);
  • какао в порошку — 2 ст. л.;
  • коньяк або лікер — 40 г.

Торт тірамісу

Ключовий момент, від якого залежить смак тірамісу — якість інгредієнтів. Важливіше і, напевно, найскладніше — знайти справжній вершковий сир. Вибирайте Маскарпоне з процентом жиру близько 80%, без загусників і рослинних жирів у складі. 

Яйця радимо використовувати великі та не зменшувати їх кількість. Інакше крем не буде мати такої легкості та пишності. 

Еспресо можна використовувати зварене за будь-яким способом. Але, в разі приготування в турці, обов'язково процідіть його, щоб відфільтрувати частинки кавової гущі. Алкоголь (коньяк, ром, бренді, лікери та ін.) відмінно поєднується з еспресо і доповнює смак пікантною ноткою. Але його можна і не додавати. Тут все залежить від ваших уподобань.

Етапи приготування тірамісу — покроковий рецепт з фото

Найшвидший спосіб приготувати торт тірамісу — це зробити його в одній великій формі, а потім розрізати на порції. Але ви можете відразу викладати десерт в креманках або окремих формах, щоб потім подати у вигляді окремих тістечок. 

  1. Зваріть міцне еспресо звичним вам способом і дайте йому охолонути. 
  2. Оскільки рецепт не передбачає теплову обробку, яйця ретельно помийте. Білки відокремте в чистий сухий посуд так, щоб в них не потрапило навіть частки жовтків. Інакше їх не вдасться збити до потрібної стійкої текстури. Місткість з білками затягніть харчовою плівкою і поставте в холодильник. 
  3. До жовтків засипте цукор і почніть збивати. Збивати потрібно довго (більше ніж 5 хвилин). Дочекайтеся поки маса стане схожою на густий майже білий крем.
  4. До збитих жовтків додайте Маскарпоне. Перемішайте. Робіть це акуратно і повільно, щоб не порушити легкість крему.

Торт тірамісу

  1. Дістаньте з холодильника білки. Додайте дрібку солі та збивайте міксером на низьких оборотах. Коли вони перетворяться в піну, включіть максимальну швидкість і збивайте ще 2-3 хвилини, поки білки стануть пружними. Перевірити чи достатньо збились білки просто — переверніть миску вниз. Вершки повинні залишитися в місткості, не капати й не витікати з неї.

Торт тірамісу

  1. Білкову масу додайте до сирно-жовткового крему. Акуратно змішайте всі інгредієнти до однорідності. Перемішуйте знизу-вгору. Блендер використовувати не потрібно — на цьому етапі важливо максимально зберегти легкість збитої текстури. Місткість з кремом для тірамісу затягніть кулінарною плівкою і відправте в холодильник охолоджуватись. 

Торт тірамісу

  1. Холодний еспресо налийте в тарілку або лоток, куди зможе поміститись бісквітне печиво. Якщо в приготуванні ви плануєте використовувати алкоголь, додавайте його в каву на даному етапі. Кожне печиво по черзі опускайте в каву на 2 секунди. Довше тримати не варто, навіть якщо на вигляд Савоярді здаються сухими. Занадто розмочене печиво зробить торт надмірно вологим. 

Торт тірамісу

  1. Просочене печиво викладіть одним шаром на дно форми. 

Торт тірамісу

  1. Зверху викладіть 1/2 об'єму крему і розрівняйте лопаткою. 

Торт тірамісу

  1. Викладіть наступний шар бісквітних паличок і зверху розподіліть другу частину крему. Форму затягніть кулінарною плівкою і поставте в холодильник на 8-10 годин. За цей час бісквітне печиво повністю просочиться, а сам десерт ущільниться і буде зберігати свою форму при нарізанні. 
  2. Перед тим, як подати на стіл, щедро посипте торт тірамісу какао-порошком — зверху повинен вийти хороший шар какао. Замість какао-порошку можна використовувати шоколад, натертий на найдрібнішу тертку. 

Торт тірамісу

Через використання в кремі сирих яєць, зберігати тірамісу в холодильнику можна не більше 1-2 днів. Але цей десерт настільки смачний, що ніколи не затримується надовго. 

Смачного!

Рецепти інших тортів:

Статті по темі
Пиріг з персиками
Пиріг з персиками
Рулет з черешнею
Рулет з черешнею
Ласунка - переможець КИАФ
Ласунка - переможець КИАФ
Еклери – класичний рецепт
Еклери – класичний рецепт

Як все починалось? Наша історія

ТУТ ВИ МОЖЕТЕ ОЗНАЙОМИТИСЯ
З 27-РІЧНОЮ ІСТОРІЄЮ МОРОЗИВА «ЛАСУНКА».