Види продукції
Наші бренди
Новинки
Немає часу читати?

Торт медовик: класичний рецепт

Торт медовик створюється зі звичайних і недорогих інгредієнтів, тісто замішується всього 15-20 хвилин, а смак виходить чарівним. Деяких лякає необхідність розгортати багато коржів. Але медове тісто за класичним рецептом настільки еластичне і м'яке, що з ним дуже легко працювати.

У статті ми розповімо, як вдома приготувати смачний медовик, дамо рецепт найпростішого крему і покажемо, як красиво прикрасити медовик.

Домашній медовик: рецепт покроково

Порцій: 20

Калорій: 292 кКал/100 г

Час готовності: 10 год.

Вага готового торта: 2,1 кг

Інгредієнти для коржів:

  • 50 г масла 82%;
  • 200 г цукру-піску;
  • 150 г меду;
  • 3 великих яйця;
  • 500 г борошна;
  • сіль до смаку.

Інгредієнти для крему:

  • 800 г жирної сметани (21% і вище);
  • 200 г цукру.

Торт медовик: класичний рецепт

Для медовика найкраще підходять ароматні сорти меду — гречаний, каштановий, але можна використовувати й будь-який інший. Головне — високої якості.

Радимо не класти більше меду, ніж в рецепті — це слабо відіб'ється на смаку, але зробить коржі жорсткішими.

Щоб урізноманітнити смак медовика, поекспериментуйте з прянощами. Медове тісто відмінно «дружить» з меленим імбиром, мускатним горіхом, ванільним екстрактом. Якщо замінити частину борошна на какао-порошок, вийдуть шоколадні коржі.

Якщо звернути тісто в харчову плівку, його можна зберігати в холодильнику до 4 днів. А спечені коржі в плівці - до тижня в сухому темному місці.

Торт медовик: класичний рецепт

Медовик — рецепт приготування:

  1. Зробіть водяну баню. У верхню місткість поріжте шматочками масло, всипте цукровий пісок, соду і мед. Окремо збийте яйця з сіллю. Влийте до решти інгредієнтів. Помішуючи, розтопіть масу, поки вона стане рідкою (близько 10 хвилин). Кип'ятити не потрібно, інакше яйця почнуть згортатися. Суміш придбає білий відтінок і збільшиться в об’ємі більше ніж у два рази. Це робиться, щоб вся сода прореагувала і заготівля карамелізовалася. 
  2. Не знімаючи з бані, засипте 2 ст. л. просіяного борошна. Енергійно розмішайте, щоб максимально розбити грудочки, прогріваючи ще 1-2 хв. Під впливом температури тісто завариться, що додасть йому пластичність і м'якість. 
  3. Приберіть заготівлю з бані та залиште охолодитися до теплого стану. Борошно, яке залишилося, просійте і додайте в заварне тісто. Борошно досипайте невеликими частинами — у вас може піти менше борошна, ніж вказано в рецепті медовика, або навпаки доведеться підсіяти ще. Тісто має добре відставати від рук, бути пластичним, але не забитим борошном. 
  4. Заготівлю поділіть рівними частинами на 8-10 шматочків, зліпіть з них кульки. Кожен оберніть плівкою і поставте в холодильник на годину. Тісто ущільниться, а медовий аромат стане ще більш насиченим. 
  5. Підготуйте листи пергаменту. На кожному качалкою зробіть корж з кульки тіста, дуже тонке (не більше 2 мм в товщину). Якщо зробите товщі, отримаєте більш пишні коржі — їм потрібно буде довше просочуватися. За допомогою круглого трафарету (тарілки, кришки від каструлі) обріжте рівне коло.
  6. Проколіть корж виделкою, щоб він не здувся під час випікання. Обрізані краї поки відкладіть в сторону — вони нам знадобляться для присипання торту. 
  7. Випікайте кожен корж в розігрітій до 180 °C духовці близько 3-4 хвилин. Готовність складно визначити за кольором, краще натиснути на корж пальцем. Якщо він добре тримає форму, але при цьому ще м'який — значить можна діставати з духовки. Готові обрізки перекладіть на деко і підсушіть в духовці.
  8. Приготуйте крем для медовика: в сметану всипте цукор і збийте міксером до розчинення всіх кристалів. Тут важливо не перевзбити сметану — занадто щільний крем не просочить сухі коржі як слід. Але і занадто рідкий крем не підійде — від нього медовик розкисне. Якщо в кінці збивання додати в крем трохи лимонного соку, в торті буде відчуватися легка кислинка. 
  9. Зберіть торт медовик — складайте коржі один на інший, промащуючи кожен кремом. Промажте верх і боки. Качалкою або блендером подрібніть обрізки. Посипте верх і боки медовика отриманою крихтою. Щоб торт краще просочився, потримайте його перших 1,5 години при кімнатній температурі, а потім поставте в холодильник ще на 6 годин. По можливості накрийте кришкою, щоб медовик не ввібрав сторонні запахи. 

Як красиво прикрасити медовик

  • Найпростіший спосіб прикрасити домашній торт медовик — посипати його подрібненими обрізками коржів, як описано в рецепті вище.
  • Зі смаком торта відмінно поєднується посипка з подрібнених горіхів, тертого шоколаду, кокосової стружки.
  • Любителям шоколаду особливо сподобається медовик з шоколадною глазур'ю.

Ми ж хочемо розповісти ще три оригінальних способи, як красиво прикрасити медовик. Тоді він стане справжньою родзинкою святкового столу.


Стільники з крему

  • 100 г вершкового масла;
  • 100 г згущеного молока;
  • обгорткова плівка в «пухирцях»

Торт медовик: класичний рецепт

Як готувати:

  1. Розм'якшене масло збийте міксером до пишноти. Тонкою цівкою вливайте згущене молоко і продовжуйте збивати до однорідності.
  2. Торт промажте сметанним кремом, а верхній корж — покрийте масляним. Поставте в холодильник, щоб крем встиг схопитися.
  3. Після накрийте верх торта пухирчатою плівкою, вдавлюючи її в крем і знову поставте в холодильник до повного просочення медовика.
  4. Зніміть плівку — у вас вийде рівний малюнок дрібних стільників.
  5. Боки торта прикрасьте будь-якою посипкою.

Стільники з шоколаду

  • плитка чорного шоколаду;
  • пергаментний папір.

Торт медовик: класичний рецепт

Як приготувати:

  1. Розтопіть шоколад.
  2. Перелийте рідкий шоколад в кондитерський шприц з тонкою насадкою.
  3. На пергаменті зі зворотного боку намітьте маркером малюнок стільників.
  4. На зворотну чисту сторону видавіть зі шприца шоколад по наміченому малюнку.
  5. Поставте в холодильник візерунок до застигання.
  6. Акуратно зніміть з пергаменту і перенесіть на верхівку готового медовика.

Трафаретний малюнок

  • трафарети з вирізаним малюнком;
  • посипання.

Торт медовик: класичний рецепт

Як приготувати:

Щоб малюнок був помітним, робіть його контрастного кольору. Наприклад: шоколадна стружка, какао на світлому кремі, цукрова пудра, тертий білий шоколад на шарі подрібнених горіхів, медових коржів та ін.

Виконується малюнок просто: розмістіть трафарет максимально близько до верху торта. За вирізаним малюнком (або через пельменницю) посипте обраним матеріалом для прикраси.


Рецептів як приготувати медовик дуже багато. Але, для початку спробуйте зробити торт за нашим рецептом — і ви назавжди закохаєтесь в цей ароматний десерт. Смачного!

Більше рецептів смачних тортів:

Статті по темі
Пиріг з персиками
Пиріг з персиками
Рулет з черешнею
Рулет з черешнею
Рецепт найсмачнішої запіканки з сиру
Рецепт найсмачнішої запіканки з сиру
Як зробити домашнє морозиво з молока - прості рецепти
Як зробити домашнє морозиво з молока - прості рецепти

Як все починалось? Наша історія

ТУТ ВИ МОЖЕТЕ ОЗНАЙОМИТИСЯ
З 27-РІЧНОЮ ІСТОРІЄЮ МОРОЗИВА «ЛАСУНКА».