Види продукції
Наші бренди
Новинки
Немає часу читати?

Як обрати морозиво: прості поради

Морозиво полюбляють всі - і діти, і дорослі. Сьогодні існує безліч видів цього замороженого десерту - пломбір, вершкове, фруктове, шоколадне, з наповнювачами і без тощо.

Доведено, що молочні білки і натуральні жири, що входять до складу цих ласощів, приносять користь, але, на жаль, все частіше зустрічаються випадки харчових отруєнь цим замороженим десертом. У цій статті ми розповімо про те, як обрати морозиво, щоб не нарватися на неякісний та навіть небезпечний продукт.

Перевірте термін придатності

Як обрати морозиво якісне та смачне: поради від ТМ Ласунка

Обираючи, яке морозиво придбати, завжди звертайте увагу на дату виготовлення. Запам'ятайте, - це продукт, який в більшості своїй складається з натуральних продуктів (в ідеалі), а значить вони мають властивість псуватися, якщо умови зберігання були порушені.

Вважається, що морозиво може зберігатися від двох тижнів до 10 місяців. Якщо виробник вказує на пачці більш тривалий термін зберігання, це означає, що в складі такого морозива дуже багато хімічних домішок - емульгаторів і стабілізаторів. Від вживання такого морозива краще відмовитися. Також існує думка, що чим «молодше» і свіжіше морозиво, тим воно смачніше.

Крім цього при покупці слід обов'язково звертати увагу на упаковку морозива. Консистенція десерту повинна бути відносно твердою, а форма - відповідати малюнку на упаковці. Якщо ви дістали з холодильника, наприклад, ріжок, який вже втратив свою форму, це означає, що його неправильно зберігали і вже встигли розморозити і знову заморозити.

Такі дії порушують правила зберігання продукту і можуть спричинити харчове отруєння, оскільки морозиво в розмороженому вигляді дуже швидко псується.

Зверніть увагу на відповідність ДСТУ

Як обрати морозиво якісне та смачне: поради від ТМ Ласунка

За часів Радянського Союзу всі продукти в обов'язковому порядку повинні були відповідати так званому «ГОСТу» - встановленим нормам якості харчових продуктів. В Україні подібні правила також затверджені на законодавчому рівні, вони називаються ДСТУ. На упаковці морозива має бути вказано, чи відповідає цей продукт загальноприйнятим нормам.

Якщо такий напис є, це говорить про те, що продукт дійсно більш-менш якісний. Тепер більш детально про ДТСУ у сфері морозива в нашій країні:

  • ДСТУ 4733: 2007 - це маркер того, що в упаковці є пломбір. Таке морозиво прийнято вважати найнатуральнішим, найякіснішим і найкориснішим. Згідно з правилами, до складу пломбіру може входити лише натуральне молоко, вершки і безпечні харчові добавки;
  • ДТСУ 4734: 2007 - це маркер того, що в упаковці міститься морозиво з високою концентрацією фруктів і ягід або плодово-ягідне морозиво;
  • ДСТУ 4735: 2007 - це маркер того, що перед вами морозиво далеко не найвищої якості. Згідно із законодавчими нормами, такий десерт може містити крім натуральних молочних жирів ще і більш дешевші замінники - кокосову або пальмоядрову олію.

Якщо на упаковці немає жодного напису з вище перерахованих, то швидше за все воно виготовлено з дешевих і низькоякісних інгредієнтів. Таким морозивом дуже легко отруїтися особливо маленьким дітям.

Віддайте перевагу морозиву без домішок

Експерти стверджують, що в «чистому» морозиві - пломбірі, вершковому або шоколадному - набагато менше шкідливих речовин, ніж в аналогічному готовому десерті, але вже з добавками - фруктами, джемами, горіхами, шоколадом і тд.

Якщо ви любите, наприклад, пломбір з ягодами, краще купити окремо морозиво і самостійно змішати його зі свіжою або замороженою полуницею, вишнею, ожиною, смородиною тощо. Все це можна полити варенням, розтопленим шоколадом або домашньою карамеллю. Повірте, вийде набагато смачніше!

Промоніторте інформацію про виробника

На щастя, ми з вами живемо в еру високих технологій і маємо цілодобовий доступ до інтернету.

Останні 5-10 років в мережі з'явилося безліч сайтів, на яких всі бажаючі можуть написати або прочитати відгуки про той чи інший продукт або торгову марку. Не полінуйтеся і погугліть, чи є в інтернеті негативних відгуків про того виробника, чиє морозиво ви збираєтеся придбати. Можливо, саме ця торгова марка зовсім нещодавно була замішана у великому скандалі, пов'язаному з низькоякісною продукцією.

Також краще купувати морозиво відомих виробників, які вже не перший рік присутні на ринку. Завдяки своїй популярності вони, як правило, більш уважно стежать за технологічним процесом і рецептурою морозива, не порушуючи правила ДСТУ.

Зверніть увагу на торгову точку

Як обрати морозиво якісне та смачне: поради від ТМ Ласунка

Експерти у сфері харчових продуктів в один голос стверджують, що морозиво краще купувати у супермаркетах, які належать до великих або навіть міжнародних торговельних мереж. Все просто - там приділяється більше уваги умовам зберігання харчових продуктів, ніж, наприклад, на базарах.

Не бажано купувати морозиво в кіосках на вулицях, в яких холодильники розташовані під пекучим сонцем.

По-перше, це пов'язано з тим, що таким чином порушуються умови зберігання продукту, а по-друге, там часто зустрічаються так звані «безіменні» і «безсмертні» торгові марки і продукти, які не відповідають нормам ДТСУ, не мають чітко визначеного терміну придатності, але зате мають багатий на емульгатори і барвники склад.

 Не ведіться на низьку ціну

Часто при виборі того чи іншого морозива споживачі керуються лише його ціною. Мовляв, чим дешевше, тим краще. Така логіка є неправильною. Тільки задумайтеся, чи може морозиво, виготовлене з натурального молока і вершків, коштувати всього 2-5 грн, в той час, як літр молока коштує 20-30 грн. Звичайно, ні!

Завжди звертайте увагу на склад і намагайтеся уникати покупки морозива, в складі якого занадто багато хімічних добавок категорії «Е».

Найнебезпечнішими і найрозповсюдженішими з них є такі домішки:  

  • Е 102 - це добавка, яка у всьому цивілізованому світі вважається небезпечною. Це синтетичний жовтий барвник, який використовують для надання більш яскравого кольору. Він може викликати алергічну реакцію і появу висипу на шкірі;
  • Е 124 - це теж синтетичний барвник, що використовують для надання продуктам червоного і неприродного яскраво-рожевого кольору. У багатьох європейських країнах вважають, що ця добавка здатна розвивати онкологію;
  • Е 527 - це суміш аміаку з водою. Цю добавку використовують в складі какао-порошку. Вона небезпечна тим, що може викликати сильне харчове отруєння і порушення роботи нирок;
  • Е 1442 - це загущувач, створений на основі крохмалю. Він небезпечний тим, що при надмірному вживанні може привести до зупинки шлунку і здуття.
Статті по темі
Пиріг з персиками
Пиріг з персиками
Рулет з черешнею
Рулет з черешнею
10 рецептів смачних молочних коктейлів
10 рецептів смачних молочних коктейлів
Морозиво крем-брюле
Морозиво крем-брюле

Як все починалось? Наша історія

ТУТ ВИ МОЖЕТЕ ОЗНАЙОМИТИСЯ
З 27-РІЧНОЮ ІСТОРІЄЮ МОРОЗИВА «ЛАСУНКА».